Joi,
2024-12-05, 2:46 AM

Iasi - Orasul Tau online
Acasa | Registration | Login Welcome Vizitator | RSS
Meniu
Cauta in Iasi
Categorii
Reclama
Sondaj
Cum vi se pare Iasul
Total răspunsuri: 40
Arhiva
Statistica web
http://www.topsiteuri.ro/statistici/19200.html Cel mai cuprinzator director romanesc LinkPro - Director Web  indexsite Director web Portal Iasi, orasul tau online Top66 Statistici Iasi Romania Orasul tau online Top66 Statistici
Total online: 1
Vizitatori: 1
Utilizatori: 0

Judetul Iasi

Descriere Geografica

Judetul Iasi se afla in nord-estul Romaniei, aproape de granita cu Republica Moldova, si are o suprafata de 5.500 km patrati. Are o populatie de 811.000 locuitori, iar resedinta judetului numarand cam 50% din totalul acestora. Iasi, ca oras, detine o pozitie de frunte in economia Romaniei, dezvoltarea sa este strans dependenta de asezarea geografica favorabila la rascrucea vechilor drumuri economice. Regiunea Iasului este una dintre cele mai importante legaturi de transit comercial din partea estica a Romaniei. Reteaua sa de sossele si cai ferate este usor accesibila din orice zona a tarii, incluzand Marea Neagra si Dunarea cat si Europa, pe ruta spre noile piete ale fostei U.R.S.S. Acest lucru si potentialul economic al judetului cat si pozitia geograifca speciala fac din aceasta regiune o fereastra deschisa spre Europa in ceea ce priveste oportunitatile de afaceri.

Harta Judet Iasi

Informatii Turistice

Judetul Iasi cu patrimoniul sau care consta in 526 de locuri arheologice, 20 de case memoriale din care 10 sunt muzee cat si 580 monumente istorice si arhitecturale este numit si Judetul-Muzeu al Romaniei.

Situat in partea nord-estica a Romaniei, respectiv in zona centrala Moldovei, Judetul Iasi are o populatie de 811.342 locuitori. Relieful este deluros. In partea centrala si nord-estica pe aproape jumatate din suprafata judetului, se gasesc dealuri si platouri joase, strabatute de raurile Jijia si Bahlui.

Valea Lunga

Impresionantul patrimoniu cultural si artistic, tezaurul sau folcloric si etnografic, rezervatiile si izvoarele de la Repedea, Valea Lunga, izvoarele de apa minerala de la Nicolina, Strunga, faimoasele podgorii de la Cotnari, cat si nodul rutier si feroviar de aici au dus la dezvoltarea unui turism eficient.

Cladirile impozante din Iasi plaseaza orasul pe locul doi in Romania ca oras cultural: Biserica "Trei lerarhi" unde se gasesc osemintele domnitorilor Vasile Lupu, Dimitrie Cantemir si Alexandru loan Cuza, Teatrul National, Biblioteca Foundation, Universitatea. Palatul de Cultura este reperul Iasului, si clopotele din Turnul Central canta la fiecare ora Hora Unirii. Biserica domneasca Sf. Nicolae a fost construita de Stefan cel Mare in 1492. Aici domnitorii Moldovei de la Despot Voda pana la Alexandru Ioan Cuza au fost incoronati. Catedrala Mitropolita a fost construita intre 1833-1839 de catre Mitropolitul Veniamin Costachi. In 1880 lucrarile de restaurare au fost conduse de arhitectul Al. Orascu si pictorul Gh. Tatarescu. Atat afara si cat si inauntru se gasesc elemente neoclasice si baroce.

Monumentul Leilor

Din 1888 aici se gasesc relicvele Sf. Cuvioasa Paraschiva, patroana religioasa a Moldovei.

In gradina Copou se gaseste cel mai vechi monument din Romania: Monumentul Legilor Constitutionale cunoscut ca Obeliscul cu lei construit de Gh. Asachi. In centul parcului Copou, langa Teiul lui Eminescu, se gaseste bustul lui Eminescu cat si bustul vechiului sau prieten Ion Creanga ridicat in 1932. Mai tarziu a fost ridicata Aleea "Junimea" cu busturile din bronz ale membrilor sai.

Se gasesc deasemenea alte monumente importante in acest judet: Palatul domnitorului Alexandru loan Cuza de la Ruginoasa; Casa Memoriala si Mausoleul "Vasile Alecsandri" de la Mircesti; stigiile arheologice ale civilizatiei neolitice "Cucuteni" din ileniile IV-III i. Hr.; ruinele Curtii Princiare si Cetatiile Dacice din Cotnari.

La Iasi a fost fondat primul Teatru National in limba romana. Se afla de asemenea Orchestra Filarmonica si Teatru de copii "Luceafarul". Judetul Iasi are 12 hoteluri cu 1,656 locuri, sase hanuri si moteluri cu 263 de locuri, 15 campinguri, sase case de odihna si sapte tabere scolare.

Recensamant 2004

La recensământul din 2004, Judeţul Iaşi avea o populaţie de 821 891, fiind al treilea judeţ ca număr de locuitori din România, după Bucureşti şi judeţul Prahova, cu o densitate a populaţiei de 150/km2. Populaţia aproape s-a dublat în ultimii şaizeci de ani.

Peste 98% dintre locuitori sunt români; există de asemenea comunităţi de rromi. Majoritatea populaţiei este formată din ortodocşi, însă există şi o comunitate semnificativă de catolici (cca. 5%, în Iaşi şi în partea de vest a judeţului), precum şi mici grupuri de protestanţi.

Vecini

  • Republica Moldova la est - Raionul Ungheni, hotar pe Prut.
  • Judetul Neamt la vest.
  • Judetul Botosani la nord.
  • Judetul Suceava în nord-vest.
  • Judetul Vaslui la sud.

Municipii

  • Iaşi
  • Paşcani

Oraşe

  • Târgu Frumos
  • Hârlău
  • Podu Iloaiei

Sate

  • Sârca
  • Hodora
  • Iosupeni
  • Arman
  • Podu'Ulmi
  • Goruni
  • Scheia
  • Cozmesti
sursa: ro.wikipedia.org
Acest articol este disponibil sub licenta GNU pentru documentaţie liberă şi se bazează pe materiale din articolul "Iasi" de la Wikipedia
Login
Vremea
Calendar
«  Decembrie 2024  »
LnMrMrcJoiVnSaDm
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Bancul zilei
Trei inşi, beţi turtă, merg în patru labe, unul după altul, pe calea ferată.
- Nu se mai termină odată scara asta? se plînge cel din coadă.
- Măcar are balustradă, oftează al doilea.
- Ura! băieţi, vine liftul, strigă cel din faţă.

Clipul Zilei
Site friends
Avertizari
Site-ul www.iniasi.tk este inca in faza de teste. Asta inseamna ca mai pot aparea probleme, buguri, erori. In caz ca observati probleme pe site va rugam sa ne anuntati pentru a le putea remedia. Nu uitati sa includeti si url-ul paginii pe care ati descoperit problema.
  • Raporteaza o problema

  • Creat de vendor.tk team © 2024
    Creatorul de site-uriuCoz