Duminică,
2021-10-17, 10:31 AM

Iasi - Orasul Tau online
Acasa | Registration | Login Welcome Vizitator | RSS
Meniu
Cauta in Iasi
Categorii
Reclama
Sondaj
Cum vi se pare Iasul
Total răspunsuri: 40
Arhiva
Statistica web
http://www.topsiteuri.ro/statistici/19200.html Cel mai cuprinzator director romanesc LinkPro - Director Web  indexsite Director web Portal Iasi, orasul tau online Top66 Statistici Iasi Romania Orasul tau online Top66 Statistici
Total online: 1
Vizitatori: 1
Utilizatori: 0

Iasi, orasul istoric

Se pare ca numele Iasului provine de la un vechi trib, "iasigetii", care s-au stabilit aici in jurul datei 100 i.e.n. Zona fusese insa locuita cu mult inainte, arheologii aratind ca un sat de linga Iasi, Cucuteni, a fost un centru foarte puternic al culturii paleolitice.

In urma cu 5000 de ani aceasta zona acoperea spatiul dintre muntii Carpati si riul Dnestr (in Ucraina de astazi, unde aceasta cultura poarta numele de Tripolje). Uimitoarea ceramica pictata de la Cucuteni, statuetele si vasele sint inchinate zeitatilor fertilitatii si naturii. In prezent ele sunt expuse cu mindrie ca fiind cele mai importante piese ale muzeelor locale.

Ceramica Cucteni

Amforele grecesti datate din secolele IV-III i.e.n. demonstreaza ca orasul Iasi era un centru comercial puternic. Amforele erau folosite pentru a aduce aici ulei de masline si pentru a duce vin si miere de albine. Triburile geto-dace, ce au trait aici in acelasi timp, au lasat in urma lucruri si mai impresionante - fortaretele lor (17 in judetul Iasi) si citeva comori constind din obiecte de argint si aur, care demonstreaza rafinamentul atit al mestesugarilor cit si al culturii lor.

Iasi, "orasul celor sapte coline", a fost atestat prima data intr-un document din secolul al XV-lea, dat de catre Alexandru cel Bun (1400-1432) prin care acorda privilegii comerciale Totuşi, deoarece existau (şi încă mai există) clădiri mai vechi de această dată (spre exemplu Biserica armeană costruită în 1385), se crede că oraşul este mult mai vechi.

Vasile Lupu

În 1564, domnitorul Alexandru Lăpuşneanu a mutat aici capitala Moldovei de la Suceava.

În 1640, Vasile Lupu a înfiinţat aici prima şcoală în limba română şi a înfiinţat o tipografie în biserica Trei Ierarhi.

În 1643, prima carte tipărită în Moldova a apărut la Iaşi.Oraşul a fost incendiat de tătari în 1513, de otomani în 1538, şi de ruşi în 1686. În 1734, a fost afectat de o epidemie.

Între 1565 şi 1859, oraşul a fost capitala Moldovei, apoi, între 1859 şi 1862, atât Iaşi cât şi Bucureşti au fost capitalele de facto ale Principatelor Unite ale Moldovei şi Valahiei.

După 1860, clădirile de lemn şi chirpici au fost înlocuite treptat de cele din piatră şi cărămidă, şi reţeaua de străzi îmbunătăţită. Au fost construite edificii noi, precum Palatul Culturii, Teatrul Naţional sau Universitatea "Al.I. Cuza". În timpul primului război mondial, pentru doi ani, Iaşi a fost capitala României neocupate, după ce Bucureşti a căzut în mâinile Puterilor Centrale la 6 decembrie 1916.

În mai 1944, la Iaşi s-au purtat lupte între forţele româno-germane şi Armata roşie. Divizia de elită Panzergrenadier 'Großdeutschland a obţinut o victorie importantă la Bătălia de la Târgu Frumos, în apropiere de Iaşi. În iulie, oraşul era ocupat de forţele sovietice.
În perioada postbelică oraşul a continuat să se dezvolte, construindu-se noi cartiere şi întreprinderi industriale. După căderea comunismului, oraşul a rămas un centru important din zona de est a României.

sursa: ro.wikipedia.org
Acest articol este disponibil sub licenta GNU pentru documentaţie liberă şi se bazează pe materiale din articolul "Iasi" de la Wikipedia
Login
Autentificare:
Parola:
Vremea
Calendar
«  Octombrie 2021  »
LnMrMrcJoiVnSaDm
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Bancul zilei
Trei inşi, beţi turtă, merg în patru labe, unul după altul, pe calea ferată.
- Nu se mai termină odată scara asta? se plînge cel din coadă.
- Măcar are balustradă, oftează al doilea.
- Ura! băieţi, vine liftul, strigă cel din faţă.

Clipul Zilei
Site friends
Avertizari
Site-ul www.iniasi.tk este inca in faza de teste. Asta inseamna ca mai pot aparea probleme, buguri, erori. In caz ca observati probleme pe site va rugam sa ne anuntati pentru a le putea remedia. Nu uitati sa includeti si url-ul paginii pe care ati descoperit problema.
  • Raporteaza o problema

  • Creat de vendor.tk team © 2021
    Creatorul de site-uriuCoz