Joi,
2018-11-15, 10:02 AM

Iasi - Orasul Tau online
Acasa | Registration | Login Welcome Vizitator | RSS
Meniu
Cauta in Iasi
Categorii
Evenimente [8]
Social [2]
Expres [4]
Economic Local [2]
Stiri din trafic [0]
Reclama
Sondaj
Sunteti multumiti de serviciile RATP?
Total răspunsuri: 35
Statistica web
http://www.topsiteuri.ro/statistici/19200.html Cel mai cuprinzator director romanesc LinkPro - Director Web  indexsite Director web Portal Iasi, orasul tau online Top66 Statistici Iasi Romania Orasul tau online Top66 Statistici
Total online: 1
Vizitatori: 1
Utilizatori: 0
Main » Articles » Iaşi » Evenimente

Economia Iasului, blocata de un bolovan de 457 milioane euro

Suma reprezinta totalul tuturor restantelor inregistrate ca atare intre institutiile de stat si firme, intre firme si furnizori sau intre societati comerciale si banci. Este, practic, valoarea imensului blocaj financiar in care se zbate economia judetului. Comparativ, este o suma de peste 20 de ori mai mare decit cea investita de Primarie in ultimii doi ani in reabilitarea completa a unor strazi si bulevarde din oras.
 
Datoriile statului au urcat de doua ori Unitatile publice datoreaza furnizorilor-societati comerciale 37 de milioane de euro. Pe linga acesti bani se adauga alte 6,2 milioane de euro catre bugetele de stat, care reprezinta contributii sociale neachitate de catre angajatori-institutii de stat, si alte 6,42 milioane de euro drepturi banesti curente neachitate. Toate aceste date au fost raportate ca fiind restante inregistrate la finele lunii martie de catre cele 99 de institutii publice din judet. Pentru a ne da seama de situatia economica actuala este de ajuns sa ne raportam la nivelul lunii martie 2009, cind institutiile teritoriale ale statului datorau furnizorilor 18 milioane de euro, adica, de doua ori mai putin.
 
De partea cealalta a baricadei, ultimele date, centralizate de Directia Generala a Finantelor Publice Judetene (DGFPJ) Iasi, pe baza bilanturilor depuse de societati la jumatatea anului trecut, arata ca in total firmele isi datoreaza intre ele si bancilor suma de 407,38 milioane euro. Astfel, societatile din Iasi datorau numai furnizorilor la jumatatea lui 2009 suma de 292,7 milioane de euro. In plus , catre alti creditori aveau restante de 107 milioane euro, iar la banci nu achitasera in termen suma de 7,59 milioane euro. Comparativ cu anul 2007, inainte de inceperea crizei economice, datoriile comerciantilor catre furnizori la finele primelor sase luni, erau de 186,4 milioane de euro adica de 1,6 ori mai mici fata de 2009 si de doua ori mai mari, daca este sa ne raportam la moneda nationala. Si restantele catre alti creditori erau, la nivelul anului 2007, mai mici cu un milion de euro.
 
"La 30 iunie 2009, din numarul total de operatori economici care au depus raportari contabile de 19.957 entitati, 44% au inregistrat plati restante, adica 8.769 de societati. Din totalul platilor restante, 69.47% sint restante fata de furnizori si creditori, adica 1,67miliarde de lei", se arata intr-un raport al DGFPJ Iasi.
 
 Economistii consultati sustin ca, din cauza deteriorarii situatiei economice actuale, este posibil ca sumele de mai sus sa fie mai ridicate decit cele rezultate la ultima raportate impusa de Fisc, respectiv 30 iunie 2009. Pe de alta parte, datoriile firmelor catre stat erau la finele lunii aprilie a anului in curs de 214 milioane de euro. Suma nu a fost cuprinsa in calculul de mai sus, deoarece restantele raportate de catre DGFPJ Iasi contin atit penalitati de intirziere aplicate contribuabililor, cit si datoriile istorice nerecuperate de ani buni.
 
"Cine imprumuta un om sarac?"
 
"Nu sint bani ca sa platim datoriile catre furnizori. In contextul etapei prin care trecem s-a diminuat capacitatea de plata a tuturor categoriilor de entitati economice, aici incadrindu-se si contribuabili din administratia publica, cit si cei din mediul privat. Penalitatile de intirziere de 0,1% pe zi se aplica si datornicilor din administratia publica nu numai celor din mediul privat", a explicat Maria Taran, purtator de cuvint DGFPJ Iasi.
 
Specialistii din domeniul economic sustin ca statul ar fi primul actor care ar trebui sa actioneze pentru stingerea blocajului economic, dar ca acesta nu misca un deget pentru a salva mediul economic. "Atunci cind exista datorii incrucisate inseamna ca nu sint bani. Blocajul pleaca de la aminarea platilor restante stat-privat, privat-stat. Daca nu avem lichiditate o sa ajungem la trocuri. In loc sa platim muncitorul cu bani, il vom plati cu saci de porumb, iar daca ajungem aici este foarte grav", sustine Dan Chirlesan, conferentiar universitar doctor Finante-Banci-Asigurari in cadrul Facultatii de Economie si Administrarea Afacerilor.
 
Potrivit acestuia au mai fost crize economice si in timpul guvernarii lui Radu Vasile si Nicolae Vacaroiu, iar problemele s-au rezolvat prin compensarea datoriilor dintre stat si firme fara tranzactionarea sumelor prin conturi bancare. "Guvernul Boc nu are cum sa faca asa ceva atit timp cit nu-si asuma datoriile catre contribuabili. Datoriile firmelor catre stat sint scriptice. Statul se incarca cu datorii istorice, firmele le contesta, se judeca si stau prin tribunale ani de zile. Statul, in schimb, are datorii reale catre firme. A incasat banii din TVA, iar la data scadenta de rambursare nu-si mai asuma platile, ca nu are de unde. Daca acum cheia tiparnitei de bani nu mai e la Guvern, ajungi sa te imprumuti. Dar cine imprumuta un om sarac? Un somer primeste credit de la banca? La fel este si cu Statul", a incheiat Dan Chirlesan. sursa: Ziarul de Iasi
Category: Evenimente | Added by: marius (2010-05-19)
Views: 287 | Tags: economia iasului 2010, 2010, blocata de un bolovan de 457 milioa, Economia Iasului, iasi | Rating: 4.0/1
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]
Login
Autentificare:
Parola:
Vremea
Bancul zilei
Trei inşi, beţi turtă, merg în patru labe, unul după altul, pe calea ferată.
- Nu se mai termină odată scara asta? se plînge cel din coadă.
- Măcar are balustradă, oftează al doilea.
- Ura! băieţi, vine liftul, strigă cel din faţă.

Clipul Zilei
Site friends
Avertizari
Site-ul www.iniasi.tk este inca in faza de teste. Asta inseamna ca mai pot aparea probleme, buguri, erori. In caz ca observati probleme pe site va rugam sa ne anuntati pentru a le putea remedia. Nu uitati sa includeti si url-ul paginii pe care ati descoperit problema.
  • Raporteaza o problema

  • Creat de vendor.tk team © 2018
    Creatorul de site-uriuCoz